Λευτέρης Καλλέργης

lefteris1Ο Λευτέρης Καλλέργης γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1991 στην Καρκαδιώτισσα Ηρακλείου Κρήτης .

Ανωγειανής καταγωγής, δευτερότοκος γιος του Νίκου Καλλέργη και της Μαρίας Μανουρά-Καλλέργη, μεγάλωνε και αφομοίωνε τις ηθικές αξίες, τους κανόνες της ζωής και τη λατρεία της παράδοσης μας.

Στα 9 του χρόνια απέκτησε την πρώτη του λύρα, ξεκινώντας αυτοδίδακτος στα βήματα της κρητικής μουσικής με πολύ σεβασμό, μιας  και είδωλο του από τότε ήταν και είναι ο Νίκος Ξυλούρης ( Ψαρονίκος ).

Είναι τελειόφοιτος Λυκείου. Η ενασχόληση του με την κτηνοτροφία, φωλιάζει μέσα στο μυαλό του εικόνες και ευωδιές της κρητικής υπαίθρου και τις εναρμονίζει όμορφα με τα αναρίθμητα ακούσματα και τους σκοπούς της παραδοσιακής μας μουσικής.

Ατελείωτες ώρες εξάσκησης της λύρας μαζί με τον αδερφό του τον Μανούσο στο λαούτο, αυτοδίδακτος κι αυτός, που οδηγούν στις μουσικέςlefteris2 εκδηλώσεις Ανωγείων, που γίνονταν προς τιμή του Νίκου Ξυλούρη στη πρώτη τους εμφάνιση σε ηλικία 10 και 11 χρονών αντίστοιχα.

Είχε μουσική συμμετοχή σε ηλικία 15 χρονών, ( Λύρα-Τραγούδι ) σε ένθετο CD μαζί με τα αδέλφια του Μανούσο ( Λαούτο ) και Ελένη ( Τραγούδι ) στο βιβλίο της μητέρας τους  << Το Μεγαλείο του Ψηλορείτη>>.

Το CD “Το διγαβρέ του έρωντα” είναι η πρώτη δισκογραφική του δουλειά.

Συμμετέχει στο λαούτο ο αδελφός του Μανούσος Καλλέργης. Τα περισσότερα τραγούδια και μαντινάδες είναι της μητέρας του Μαρίας Μανουρά-Καλλέργη και σε άλλα οι στίχοι είναι του θείου του Αριστείδη Ε. Μανουρά και του εξαδέλφου του Μανώλη Γ. Καλλέργη       ( Μπραγκάρο ). Συμμετέχει στο Μπάσο ο Κώστας Καλλέργης ( Κουρούπης ), στη Κιθάρα ο Κώστας Μαρκάκης και στα κρουστά ο Γιώργης Τριβιζάκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *